Зміни щодо порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у 2016 році.

Верховною Радою України було прийнято Закон України № 834-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Також затверджено постановою КМУ від 25 грудня 2015 року № 1127 Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Дані нормативні акти спрямовані на спрощення вказаної процедури та врегулювання процедурних питань, пов'язаних з проведенням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Серед основних змін слід відмітити наступне:

  1. Змінюється та збільшується коло суб’єктів, які мають право проводити державну реєстрацію. А саме, повноваження з проведення держаної реєстрації передаються органами Міністерством юстиції України до виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних та районних у містах державних адміністрацій. Крім того, державну реєстрацію тепер мають право проводити  будь-які нотаріуси як державні так і приватні.

Розширення кола осіб, які тепер зможуть проводити держану реєстрації речових прав на нерухоме майно являється альтернативою вибору, так як громадяни тепер матимуть змогу самостійно вирішувати куди звернутися для проведення державної реєстрації, чи то до органу місцевого самоврядування чи до нотаріуса, що мінімізує корупційні ризики та бюрократію, а також створює доступність такої послуги.

  1. З 2016 року вже не видаються Свідоцтва про право власності. За результатами проведення державної реєстрації заявнику видається Інформаційна довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майна та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчужень об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна, яка друкується за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав на аркушах паперу форматом А4 без використання спеціальних бланків, проставлення підпису та печатки державного реєстратора (приватного нотаріуса).