КМУ визначив чітку процедуру надання поштової адреси готовим об’єктам будівництва

Уряд на засіданні 27 березня 2019 року схвалив постанову, направлену на покращення бізнес-клімату, якою вводиться єдиний та прозорий порядок присвоєння поштової адреси об’єктам будівництва та нерухомого майна. За новим порядком отримати адресу будівництва можна буде за 5 днів, тоді як зараз цей термін становить в середньому 30 днів.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Уряд ухвалив проект постанови, дуже важливої для покращення бізнес-клімату в Україні та зростання нашої позиції в Doing Business. У тому числі, за будівельним показником. Відтепер стане єдиним та простим порядок присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна. До цього не було чіткої процедури надання адрес готовим об’єктам будівництва. Цим займались органи місцевої влади на власний розсуд. Строки отримання адреси в середньому займали близько 30 днів. Новим порядком ми зможемо не тільки унеможливити будь-які зловживання, навмисні затягування та корупційні прояви у будівництві, а й значно спростити процедуру та скоротити терміни на отримання адреси до 5 днів», – зазначив він.

Постановою також спрощується реєстрація декларації про готовність об’єкта будівництва до експлуатації. Це можна буде зробити через онлайн-кабінет за один день замість десяти.

Ці зміни можуть сприяти покращенню інвестиційного клімату у будівництві та позитивно позначитися на позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво».

Нагадаємо, що Україна – один лідерів за темпами зростання у Doing Business серед всіх 190 країн, в яких ведеться рейтинг. Зараз в загальному рейтингу Україна займає 71 сходинку.

За два останніх роки Україна піднялася на рекордну кількість позицій у Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво» – із 140 на 30 місце.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучити близько $600 млн в економіку країни.

Згадайте новину: Вести бизнес станет легче: правительство приняло комплексное постановление.

Джерело: КМУ