Переселенці оформлятимуть спадщину по-іншому

В особливих випадках з метою забезпечення прав переселенців місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні цього майна, або вимоги кредиторів.

 

Зміна норм про порядок відкриття спадщини передбачено Законом "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо місця відкриття спадщини" (проект №1534), який сьогодні був прийнятий в цілому.

Цей Закон спрямований на реалізацію прав громадян, у тому числі тих, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та місті Севастополь Російською Федерацією, зоні антитерористичної операції або переселилися з зазначених територій.

Відзначимо, редакція документа, прийнята в першому читанні передбачала, що такі зміни щодо місця відкриття спадщини застосовуються до всіх осіб, а не тільки по відношенню до переселенців. Як зазначив Д.Шпенов, представляючи даний проект, всі норми щодо оформлення спадщини в такому особливому порядку були перенесені з Цивільного кодексу (як це передбачалося спочатку) у спеціальні закони.

Оскільки на даний момент текст проекту до другого читання відсутня, пропонуємо ознайомитись з первісними пропозиціями, узгодженими в першому читанні.

Документом передбачено, що на підставі отриманої першої заяви нотаріусом заводиться спадкова справа, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Окрім того, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходженням основної частини рухомого майна зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Діючою редакцію Цивільного кодексу встановлено, що у такому випадку орган місцевого самоврядування повинен подати заяву до суду за місцем відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходженням основної частини рухомого майна.