Припинення права власності на нерухоме майно у зв'язку з його знищенням

Кожна річ має свій термін придатності. Навіть у нерухомості, яка зазвичай є довговічним активом, є строк експлуатації. Як припинити право власності на об’єкт нерухомого майна, який знищено, — в силу об’єктивних обставин («життя» будівлі добігло кінця), природних (стихійних явищ), або ж в результаті людської недбалості, злочинних дій, чи навіть волевиявлення самого власника❓❓❓
Відповідь на таке питання надає керівник Офісу протидії рейдерству Міністерство юстиції України Віктор Дубовик у рамках нашої постійної рубрики «ЕКСПЕРТНІ ЛАЙФХАКИ».
Viktor Dubovyk: Кожен власник вправі самостійно визначати фактичну та юридичну долю своєї нерухомості. Маючи у власності будинок, нежитлове приміщення або іншу нерухомість, ви можете припинити право власності на неї у зв’язку із її знищенням, тобто із настанням події, яка у подальшому припиняє існування конкретного об`єкта права власності. Скажімо, на місці старого будинку ви вирішили побудувати новий, або ж ваша оселя напівзруйнована, непридатна для нормальної експлуатації, чи ще гірше — наявна загроза обвалення несучих конструкцій, тому споруду рекомендується знести. Ще один приклад: відповідний об’єкт нерухомості було зруйновано в силу певних обставин — внаслідок пожежі, дії непереборної сили (землетрусу) або неправомірних дій осіб.
Процедура припинення права власності регулюється, зокрема, Цивільним кодексом (ЦК) України та Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». За загальним правилом право власності на майно припиняється в момент його знищення, проте на майно, права на яке підлягають державній реєстрації, таке право припиняється з моменту внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП) за заявою власника.
Які документи потрібно подавати для державної реєстрації припинення права власності на об’єкт нерухомого майна, об’єкт незавершеного будівництва у зв’язку з його знищенням❓
✅ Документ, відповідно до якого підтверджується факт такого знищення. Наприклад: матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна, довідки органів внутрішніх справ України, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо.
✅ Документ, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в ДРП, або коли такі документи було знищено одночасно із знищенням такого об’єкта).
Під час проведення реєстраційних дій такого типу державний реєстратор не лише має внести запис про припинення права власності на об’єкт, але й закрити розділ у ДРП та реєстраційну справу.
⚠Врахуйте, що виключно власник майна може ініціювати питання про внесення запису про припинення права власності до ДРП. Тобто тільки власник має право на звернення із заявою про державну реєстрацію припинення права власності на нерухомість у зв’язку з її знищенням. Звернення до державного реєстратора інших осіб, які не є власниками об’єкта, буде порушенням права власника на мирне володіння майном.
Зверніть увагу, що умовами для припинення права власності на знищене нерухоме майно згідно з вимогами статті 349 ЦК України є наявність встановленого факту знищення майна, а також відповідна заява власника майна про внесення запису до ДРП.
Що робити у випадку, коли йдеться про право спільної часткової власності на нерухомість❓
У такій ситуації слід врахувати, що кожен учасник спільної часткової власності володіє не часткою майна в натурі, а часткою в праві власності на спільне майно у цілому. Ці частки є ідеальними і визначаються у вигляді відсотків чи часток.
Ідея інституту спільної часткової власності якраз і полягає в тому, що майно належить усім співвласника одночасно. Тому, скажімо, зменшення майна в результаті його пошкодження тягне за собою наслідки для всіх співвласників.
Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою і вони можуть домовитися про порядок володіння та користування майном. Тож, пам’ятайте: для припинення права власності на спільне майно в разі його знищення до державного реєстратора потрібно подавати заяву від усіх співвласників.
#OfficeAgainstRaiders