ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ЗА ПОШКОДЖЕНЕ АБО ЗРУЙНОВАНЕ ЖИТЛО: ПОВНА ІНСТРУКЦІЯ

10 травня 2023 року в Україні стартувала програма допомоги від держави «єВідновлення». Українці, чиї домівки постраждали внаслідок війни Російської Федерації проти України, можуть подати заяву й отримати компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло.
Порядок надання компенсації регулює постанова КМУ № 600 «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна», що набрала чинності 15 червня 2023 року.

УМОВИ ОТРИМАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ
Ви можете отримати компенсацію за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна, якщо таке нерухоме майно:
розташоване на території України;
було пошкоджено або знищено після 24 лютого 2022 року внаслідок війни Російської Федерації проти України;
розташоване на території, на якій не ведуться бойові дії, або яка не є тимчасово поза контролем уряду України (ТОТ).
Важливо! Відомості про право власності на знищений/пошкоджений об’єкт мають бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Об’єкти нерухомого майна, за пошкодження або знищення яких надається компенсація:
Квартири, інші житлові приміщення в будівлі, будинки садибного типу, садові та дачні будинки.
Об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки), у яких на момент знищення/пошкодження були зведені тримальні та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт.
Складові частини об’єктів будівництва (квартири, інші житлові приміщення в будівлі), які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна, за умови, що на момент знищення/пошкодження в об’єкта будівництва були зведені тримальні та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт.
Спільне майно багатоквартирного будинку, відмінне від земельної ділянки (стосується виключно пошкоджених об’єктів).

ЗНИЩЕНЕ І ПОШКОДЖЕНЕ НЕРУХОМЕ МАЙНО
Знищені об’єкти нерухомого майна — об’єкти нерухомого майна, непридатні для використання за цільовим призначенням. Такі об’єкти неможливо відновити, зробивши поточний або капітальний ремонт, реконструкцію чи реставрацію — це економічно недоцільно.
Пошкоджені об’єкти нерухомого майна — об’єкти нерухомого майна, які можна відновити, якщо зробити поточний або капітальний ремонт, реконструкцію чи реставрацію. Відновлення таких об’єктів має бути економічно доцільним.

ЯКІ ВИДИ КОМПЕНСАЦІЇ ПЕРЕДБАЧАЄ ПРОГРАМА?
Ви можете отримати такі види компенсації:
виконання робіт, пов’язаних із будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна для його відновлення та/або надання будівельної продукції для виконання таких робіт;
надання грошових коштів (їх перерахують на ваш поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку);
фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката.
Компенсація за знищене майно:
Отримання сертифіката на придбання нової домівки.
Грошова виплата на самостійну відбудову.
Компенсація за пошкоджене майно:
Придбання будівельних матеріалів.
Замовлення ремонтних послуг.

ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ?
Подайте заяву та визначені документи (за потреби):
в електронній формі — через портал «Дія»;
у паперовій формі — через ЦНАП, орган соціального захисту населення або нотаріуса.
Порядки подання заяв можна знайти в постановах КМУ № 381, № 600.
Важливо!
Щодо кожного знищеного об’єкта нерухомого майна потрібно подавати окрему заяву.
До заяв прирівнюються інформаційні повідомлення, подані до Реєстру пошкодженого та знищеного майна до 22.05.2023.
Якщо знищений об’єкт нерухомого майна перебуває в спільній власності, заяву може подати кожна/кожний співвласниця/ник окремо або хтось зі співвласниць/ків такого об’єкта.
Коли можна подати заяву на компенсацію?
Ви можете подати заяву під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення або скасування на території, на якій розташований (розташовувався) знищений об’єкт нерухомого майна.
Хто не може отримати компенсацію:
Люди, до яких застосовано санкції, та їхні спадкоємці.
Люди, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень проти національної безпеки, та їхні спадкоємці.

РОЗГЛЯД ЗАЯВИ
Для розгляду питань та ухвалення рішень щодо надання компенсації створюють Комісію з розгляду питань щодо надання компенсації (далі — Комісія).
Строк розгляду заяви не має перевищувати 30 календарних днів від дня подання заяви (створення Комісії). Водночас Комісія може вирішити продовжити цей строк на 30 календарних днів.
Зупинення розгляду заяви
Комісія може ухвалити рішення про зупинення розгляду заяви, якщо:
ви не подали або подали не в повному обсязі визначені документи (відомості);
є документально підтверджені відомості про те, що вам або вашим спадкоємцям вручено підозру про вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України.
Вам повідомлять про таке рішення невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня. Для цього використовують той самий спосіб, у який ви подали заяву.
Поновлення розгляду заяви
Розгляд заяви поновлюють на підставі відповідного рішення Комісії, якщо усунуті обставини, на підставі яких ухвалили рішення про зупинення її розгляду. Перебіг строку розгляду заяви продовжується з моменту усунення таких обставин, також враховується час, що минув до його зупинення.
Затвердження рішення Комісії
Рішення Комісії про надання / відмову в наданні компенсації за знищений або пошкоджений об’єкт нерухомого майна, має бути затверджено рішенням виконавчого органу ради, військової адміністрації або військово-цивільної адміністрації населеного пункту протягом 5 календарних днів від дня прийняття Комісією такого рішення.
Оскарження рішення
Ви можете оскаржити до суду рішення, дії, бездіяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб та інших суб’єктів надання послуги з компенсації.

Інформацію взято:
https://sss-ua.org/useful-materials/yak-otrymaty-kompensatsiyu-za-poshko...