Законодавчі особливості для відмови у державній реєстрації ФОП

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Дніпро) роз'яснили підстави, за яких буде відмовлено в державній реєстрації фізичної особи - підприємця.
Повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації повинно містити посилання на конкретну норму (пункт, статтю) законодавства із зазначенням, що саме порушено під час оформлення та подання документів, а також повинно бути зазначено, який саме пункт чи стаття поданого заявником документа (статуту, протоколу тощо) не відповідає нормам законодавства.
Повідомлення про відмову у державній реєстрації із зазначенням виключного переліку підстав для відмови та рішення суб'єкта державної реєстрації про відмову у державній реєстрації розміщуються на порталі електронних сервісів у день відмови в реєстрації.
Відмова у державній реєстрації здійснюється протягом 24 годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, крім вихідних та святкових днів.
У разі відмови в державній реєстрації подані документи (крім документа про сплату адміністративного збору) повертаються (видаються, надсилаються поштовим відправленням) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від заявника заяви про їх повернення.
Після усунення причин, що були підставою для відмови у державній реєстрації, заявник може повторно подати документи.
Підстави для відмови у державній реєстрації ФОП:
- документи подано особою, яка не має на це повноважень;
- не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку;
- наявні обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю;
- подані документи суперечать вимогам законів України;
- у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення щодо заборони в проведенні реєстраційних дій;
- документи подано до неналежного суб'єкта державної реєстрації;
- наявність в Єдиному державному реєстрі запису, що фізична особа вже зареєстрована як ФОП.
Відмова в державній реєстрації фізичної особи - підприємця з підстав, не передбачених ч. 2 статті 28 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», не допускається.

Інформацію взято з сайту за посиланням: https://jurliga.ligazakon.net/news/199282_za-yakikh-pdstav-u-derzhrestra...