Адмінпослуги надаватимуть без згоди на обробку персональних даних

За поданням Мінекономрозвитку Уряд вніс зміни до Примірного регламенту центру надання адміністративних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013 року. Зокрема, було виключено пункт 32, згідно з яким заява про отримання адміністративних послуг містила положення щодо дозволу особи на обробку, використання та зберігання її персональних даних.

 

Як пояснили „ЗіБ” в прес-службі Уповноваженого ВР з прав людини, таке положення несло ризик порушення прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері надання адміністративних послуг і відмова Центру надання адміністративних послуг в прийомі документів без згоди на обрубку персональних даних була неправомірною.

Згідно із Законом України «Про адміністративні послуги», адміністративні послуги надаються суб’єктами надання адміністративних послуг безпосередньо, через центри надання адміністративних послуг або через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Цим законом адміністратору визначено право безоплатно одержувати від суб’єктів надання адміністративних послуг, підприємств, установ, організацій, які належать до сфери їх управління, документи та інформацію, пов’язані з наданням адміністративних послуг, погоджувати документи (рішення) в іншихорганах державної влади та органах місцевого самоврядування, отримувати їх висновки з метою надання адміністративної послуги без залучення суб’єкта звернення.

Таким чином, обробка персональних даних суб’єктами надання адміністративних послуг здійснюється відповідно до підпунктів 2, 5 частини першої статті 11 Закону України «Про захист персональних даних» на підставі права, наданого володільцю персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень та необхідності виконання своїх обов’язків, а не на підставі згоди.

Безальтернативний підхід до отримання згоди відповідно до положень Примірного регламенту центру надання адміністративних послуг порушує принцип її добровільності, оскільки, не надавши згоду, особа не зможе отримати адміністративну послугу, відповідно до закону. Окрім того, не зрозуміло, якими мають бути дії Центру з надання адміністративних послуг, якщо особа з яких-небудь причини відкличе свою згоду на обробку персональних даних.

Отже, з метою усунення зазначених протиріч та, беручи до уваги положення статті 11 Закону України «Про захист персональних даних», видається доцільним здійснювати використання та зберігання персональних даних суб’єкта звернення на отримання адміністративних послуг на підставі закону, не вимагаючи при цьому згоди особи.

Інформаційний ресурс : 

http://zib.com.ua/ua/108130-adminposlugi_nadavatimut_bez_zgodi_na_obrobku_personalnih_da.html