Інформація щодо провадження по спадкових справах, заведених не за місцем відкриття спадщини в умовах воєнного стану

Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» № 1118/5 від 11.03.2022, який набув чинності 19.03.2022, внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі – Порядок) щодо правил заведення спадкових справ в умовах воєнного або надзвичайного стану.
Згідно п.п 2.1 п. 2 розділу 10 глави ІІ Порядку в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. При цьому слід звернути увагу на те, що місце відкриття спадщини визначене ст. 1221 Цивільного кодексу України (далі – ЦК), яка за умови введення воєнного стану не зазнала змін. Ст. 66 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що на майно, що переходить за правом спадкоємства до спадкоємців, нотаріусом, за місцем відкриття спадщини, видається свідоцтво про право на спадщину. Таким чином, право та обов’язок видачі свідоцтва про право на спадщину залишається у нотаріуса за місцем відкриття спадщини, тобто за місцем останнього проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, за місцезнаходженням нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.
У разі ж відкриття спадщини у випадках, визначених ч. 3 ст. 1221 ЦК (ч. 2 ст. 11-1 Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (далі – Закон 1207)), місце відкриття та місце заведення спадкової справи буде збігатися навіть під час дії воєнного та надзвичайного стану.
Особливістю такого спадкового провадження є те, що по спадковій справі, заведеній не за місцем відкриття спадщини, нотаріус, який її завів, позбавлений можливості видати спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину або свідоцтво про право власності на майно другого з подружжя (колишнього подружжя).
Спадкова справа, заведена в умовах воєнного або надзвичайного стану не за місцем відкриття спадщини, передається нотаріусу за місцем її відкриття за правилами пп. 2.7 п. 2 глави 10 розділу ІІ Порядку та розділу ІV Правил ведення нотаріального діловодства (далі – Правила). При цьому немає значення чи настав строк видачі свідоцтва про право на спадщину, встановлений ст. 1298 ЦК, чи перебіг цього строку ще триває.