Інформація від МВС України стосовно надання нотаріусам безпосереднього доступу до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Міністерство внутрішніх справ України відповіло на лист Нотаріальної палати України з проханням надати нотаріусам безпосередній доступ до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
На даний час законодавством не передбачено доступу нотаріусів до цього Реєстру, що унеможливлює актуальну перевірку набуття особою статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин.
У відповіді МВС зазначається, що інформація з Реєстру безоплатно надається родичам осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у формі витягу (в паперовій або електронній формі). Нотаріус може перевірити витяг (за номером та кодом) на порталі МВС, де розміщено сервіс «Перевірка витягу з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» https://wanted.mvs.gov.ua/rmpsearch/
НПУ наголошує, що нотаріусам все ж потрібен безпосередній доступ до Реєстру в якості користувачів робочого місця віддаленого доступу. Це необхідно задля належного забезпечення захисту прав осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, членів їхніх сімей, та здійснення заходів щодо встановлення опіки над майном таких осіб. НПУ готова долучитись до напрацювання відповідних змін до нормативно-правових актів.