Комітет з питань правової політики підтримує проект закону

    Комітет з питань правової політики підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються реєстрації місця проживання (Інформаційне управління)
   Законопроект (реєстр. №10254) спрямований на забезпечення реалізації прав громадян на вільний вибір місця проживання, гарантованих статтею 33 Конституції України, а також передбачено врегулювати питання реєстрації громадян за адресою житла, розташованого на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва, дачного будівництва, фермерського та особистого селянського господарства. Зокрема, проектом пропонується внести зміни до окремих положень Цивільного, Житлового, Земельного кодексів України, а також Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україну". А саме: розширити перелік категорій житлових будинків, передбачених статтею 381 Цивільного кодексу та статті 4 Житлового кодексу; усунути протиріччя між визначеннями "місця проживання", передбаченими статтею 29 Цивільного кодексу та статті 3 Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україну".
   Законопроект також містить доручення Кабінету Міністрів з підготовки пропозицій про внесення системних змін до інших законів, приведення у відповідність актів Кабінету Міністрів, центральних органів державної влади, а також визначення порядку реєстрації місця перебування і місця проживання осіб, які повернулися на постійне місце проживання в Автономну Республіку Крим на умовах Угоди з питань, пов'язаних з відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів від 9 жовтня 1992 року (Бішкекська Угода держав СНД) і не мають житла. Під час обговорення народні депутати запропонували внести певні уточнення до проекту. За результатами розгляду, члени Комітету дійшли висновку, що зазначений законопроект в цілому відповідає положенням Конституції України.