Обмеження прав адвокатів призведе до дисбалансу між стороною обвинувачення і захисту - Сергій Вилков

Права адвокатів треба не обмежувати, а навпаки – посилювати, адже саме адвокати стоять на захисті прав людини, задекларованих міжнародними конвенціями. На цьому наголосив голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Вилков під час круглого столу, де обговорювали стан дотримання прав адвокатів.
Сергій Вилков підкреслив, що з моменту ухвалення Кримінального процесуального кодексу у квітні 2012 року до нього було внесено понад 60 поправок. Проте практично всі з них не були направлені на підсилення сторони захисту, що призвело до дисбалансу між стороною обвинувачення і захисту.

«Ми стикаємося з негативним явищем навіть у рівності в кількісному складі в кримінальному процесі. Закон обмежує, що в суді має бути не більше 5 захисників, натомість прокурорів може бути 20, інколи 30. У кожного прокурора своя позиція і кожен може приходити та просити у суду право надати йому можливість ознайомитись з матеріалами справи, хоча цей прокурор входить до групи прокурорів як процесуальний керівник з самого початку. На це абсолютно ніхто не реагує. І відповідно, в суду, як то передбачено в кримінальному процесі, відсутні механізми реагування, за виключенням звернення до відповідного дисциплінарного органу», - сказав Вилков.

Озвучив адвокат точку зору більшості колег і щодо судової реформи. Вважає, що вона не відбувалася через небажання попередньої влади реформувати систему.

«В деклараціях зазначено безперервність судового процесу. Але чи можемо ми говорити про безперервність, коли справи в суді відкладаються або оголошується перерва на 2-3 місяці? Чи може особа своєчасно отримувати судовий захист? На ці запитання є проста відповідь – тому що в судах першої інстанції немає кому працювати. Це реформування, яке йшло останні 5 років, настільки затягнулося, зволікалося або включались бюрократичні механізми, що судова реформа, про яку багато говорили, просто не відбувалася», - наголосив адвокат.

Навіть із прийняттям профільного закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і створення незалежної професійної організації, права адвокатів залишаються під ризиком, переконаний Сергій Вилков. На підтвердження своїх слів навів нещодавні меседжі з оточення нового президента, що права адвокатів треба обмежувати. Тому наприкінці обговорення адвокати одноголосно прийняли резолюцію, яку планують направити до відповідних органів нової влади.

«Адвокат один на один зі своїм клієнтом стоїть проти добре фінансованої інформаційно-підготовленої обвинувальної машини. І в даному випадку, ми не повинні зменшувати наші права, оскільки це права людини. Навпаки – треба їх посилювати. І, звичайно, ці питання мають бути першими у нової влади, яка буде приймати відповідні рішення», - підсумував Вилков.