Порошенко спрощує процес припинення юросіб

Процедура проведення припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) за часом та фінансовими витратами є занадто обтяжливою, а тому її змінили.

У зв’язку з цим Президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" щодо спрощення припинення юридичних осіб шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) (проект №1416).

Законом пропонується визначити, що державний реєстратор має право залишити без розглядудокументи, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення, якщо в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про те, що юридична особа, яка припиняється в результаті поділу, має не закриті відокремлені підрозділи, доля яких розподільчим балансом не визначена

Відзначимо, раніше передбачалось залишення без розгляду документів, якщо в Єдиному держреєстрі щодо юрособи, що припиняється, містяться відомості про те, що вона є учасником (власником) інших юридичних осіб та/або має не закриті відокремлені підрозділи.

Також слід зауважити, що заборони ч.2 ст. 35 Закону про держреєстрацію тепер поширюються лише на випадки ліквідації юрособи, а не її припинення, як це визначено діючою редакцію Закону.

Порядок внесення державним реєстратором запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення встановлюється відповідно частинами десятою - дванадцятою статті 36 Закону про держреєстрацію юросіб. Якщо в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про те,що така юридична особа має не закриті відокремлені підрозділи, державний реєстратор повинен одночасно внести до Єдиного державного реєстру відповідні зміни до відомостей про ці відокремлені підрозділи в частині належності до юридичної особи – правонаступника, на підставі відомостей поданих юридичною особою, що припиняється.


Окрім того, зі ст. 37 Закону про держреєстрацію юросіб та ФОП виключено положення, відповідно до якого при перетворенні юридичної особи до неї не застосовуються обмеження, встановлені частиною другою статті 35 цього Закону.

Джерело: ЗіБ