Повноваження Держархбудінспекції переходять до місцевої влади

З 1 вересня місцевому самоврядуванню передаються повноваження Державної архітектурно-будівельної інспекції. Зокрема, на місця передають реєстрацію декларацій, контроль за будівництвом, вплив на містобудівну ситуацію та накладення штрафів.

Це передбачено низкою нормативно-правових актів Уряду з метою подальшої імплементації норм прийнятого у квітні Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства».

Зокрема, адміністративні послуги будуть і надалі надаватися Держархбудінспекцією через центри надання адміністративних послуг, утворені при Київській міській держадміністрації, міських радах (їх виконавчих органах) населених пунктів, які є адміністративними центрами областей.

Нагадаємо, сьогодні територіальні органи ДАБІ функціонують на рівні області та надають відповідні послуги щодо реєстрації декларації про початок виконання підготовчих робіт, про початок виконання будівельних робіт, про готовність об’єкта до експлуатації

 

 у центрах надання адмінпослуг, що утворені при Київській міській держадміністрації, міських радах (їх виконавчих органах) населених пунктів, які є адміністративними центрами областей. Враховуючи, що делеговані функції місцеві органи зможуть надавати у центрах надання адмінпослуг, що розташовані у відповідному населеному пункту, зокрема і на рівні районного центру, слід виокремити органи ДАБІ, які не мають територіальних органів на рівні районів, зберігши за ними можливість надання відповідних послуг лише на рівні обласних центрів та у м.Києві.

Джерело: ЗіБ