Право нормативної оцінки землі планують надати і ФОП

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 7226 «Про внесення змін до Закону України «Про оцінку земель» (щодо усунення протиріч при визначенні суб’єктів оціночної діяльності у сфері оцінки земель)».

Документом пропонується розширити коло осіб, які є розробниками технічної документації з бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Передбачається дозволити виконувати такі роботи фізичним особам-підприємцям, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Для реалізації такої норми також пропонуються зміни до статей 16, 17 та 18 Закону України «Про оцінку земель»,  якими передбачено, що виконавцями зазначених вище робіт є лише юридичні особи.

Проектом закону запропоновано чітко розмежувати суб’єктів оціночної діяльності і встановити, що суб'єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель є:

органи виконавчої влади та органи місцевого  самоврядування, які здійснюють управління у сфері оцінки земель;

- юридичні особи — суб'єкти господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, що мають у своєму складі оцінювача з експертної грошової оцінки земельних ділянок;

фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, які отримали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з експертної  грошової оцінки земельних ділянок;

юридичні  особи — суб'єкти господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, що мають у своєму складі сертифікованих інженерів-землевпорядників».