РАУ роз’яснила використання онлайн-ордерів

Рада адвокатів України затвердила роз’яснення щодо застосування ордеру на надання правничої допомоги, який наразі може бути згенерований к онлайн-кабінеті адвоката в ЄРАУ.

Рішення № 68 Про затвердження роз’яснення щодо застосування форми (бланку) ордеру на надання правничої (правової) допомоги ухвалено 26 червня 2019 року.
Зокрема, РАУ роз’яснила, що згенерований онлайн ордер не обов’язково має бути роздрукований у кольоровому вигляді.

Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції від 12 квітня 2019 року не передбачає обов’язку адвоката щодо роздрукування ордеру у кольоровому та/або чорно-білому вигляді. Отже, адвокат вправі роздруковувати ордер як у чорно-білому так і в кольоровому вигляді на власний розсуд.

Аналогічно, відповідно до пункту 5 Положення, ордер, встановленої форми, є обов’язковим для прийняття усіма органами, установами, організаціями на підтвердження правомочності адвоката на вчинення дій, передбачених статтею 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Оскільки Положенням не врегульовано питання щодо обов’язковості подання роздрукованого ордеру у кольоровому та/або чорно-білому вигляді, суди, органи, установи та організації, до яких подається такий роздрукований ордер, не мають права відмовляти у прийнятті відповідних документів (в тому числі адвокатських запитів) та/або відмовляти адвокату здійснювати представництво інтересів клієнта у зв'язку з тим, що ордер роздрукований не у кольоровому вигляді.

РАУ також роз’яснила, що серед обов’язкових реквізитів ордеру - обмеження повноважень, якщо такі передбачені договором про надання правничої (правової) допомоги.

Підпунктом 12.14 Положення передбачено, що реквізити 12.1, 12.5, 12.6, 12.7, 12.8 генеруються автоматично, всі інші реквізити ордера заповнюються адвокатом самостійно з метою збереження адвокатської таємниці. Отже, якщо адвокатом заповнюється ордер у письмовій формі, зазначення обмежень повноважень, якщо такі передбачені договором про надання правничої (правової) допомоги, є обов’язковим. У випадку, якщо ордер генерується через «Особистий кабінет адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.