Реєстрація бізнесу в 2016 році

У Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців" внесені зміни щодо децентралізації повноважень по державній реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань, що кардинально змінюють усю систему реєстрації.

Відповідно до нової редакції Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань" при виникненні бажання зареєструвати підприємство або статус фізичної особи підприємця можна звернутися:

1.у виконком місцевої ради або райдержадміністрацію;

2.до нотаріуса;

3.до акредитованого суб'єкта державної реєстрації.

Друге нововведення Закону – уводиться принцип екстериторіальності реєстрації в межах України. Це значить, що зареєструвати підприємство можна в будь-якого держреєстратора (у тому числі нотаріуса), незалежно від того, де розташована юридична особа.

Пакет документів для реєстрації

Для реєстрації юридичної особи необхідно подати (ст. 17 Закону):

1.заяву про реєстрації за установленою формою;

2.заяву про вибір спрощеної системи оподатковування і/або реєстрації платником ПДВ і/або включенні до Реєстру неприбуткових організацій і установ (якщо що-небудь з цього входить у ваші плани);

3.установчий документ юридичної особи (статут, установчий договір і так далі в залежності від обраної організаційно-правової форми);

4.документ, що підтверджує реєстрацію іноземної юридичної особи, що виступає засновником, у відповідній країні.

Для реєстрації підприємця необхідно подати (ст. 18 Закону):

1.заяву про державну реєстрацію;

2.заяву про вибір спрощеної системи оподатковування і/або реєстрації платником ПДВ (якщо що-небудь з цього входить у ваші плани);

3.нотаріально завірену згоду батьків (усиновителів) або органу опіки і піклування, якщо зареєструватися в якості ФОП хоче особа, що досягла віку 16 років, але не володіє повною цивільною дієздатністю.

Документи можуть бути подані як у паперовій, так і в електронній формі – через портал Мін'юсту.

Якщо документи подаються в паперовій формі, то особа, що їх подає, повинна пред'явити держреєстратору документ, що засвідчує особу, і доручення (якщо вона є представником особи, що реєструється ФОП, або діє від імені засновників юридичної особи ).

Що стосується сплати адміністративного збору, то його розміри закріплені в ст. 36 Закону. Але серед зазначених розмірів немає плати за реєстрацію юридичної особи або фізичної особи підприємця, з чого можна зробити висновок, що адміністративний збір у таких випадках не сплачується.

Держреєстратору подається досить невеликий пакет документів. При цьому сама реєстрація безкоштовна (адміністративний збір сплачується при внесенні змін).

Якщо документи подані в повному обсязі і відповідають вимогам Закону, то держреєстратор протягом 24 годин (без врахування святкових і вихідних днів) з моменту одержання документів приймає рішення про реєстрації.

Якщо документи подані не в повному обсязі або не відповідають вимогам, зазначеним у ч. 1 ст. 27 Закону, то в той же термін держреєстратор приймає рішення про припинення їхнього розгляду і надає заявникові 15 календарних днів на усунення недоліків. У випадку усунення недоліків розгляд документів відновляється, якщо ж недоліки не усунуті – приймається рішення про відмову в реєстрації.

Крім того, ч. 1 ст. 28 Закону передбачає ще ряд підстав для відмови в реєстрації. Держреєстратор може відмовити в реєстрації тільки на підставах, передбачених ст. 28 Закону.

Після внесення відомостей про реєстрацію юридичної особи або ФОП в ЄДР відповідні відомості автоматично вносяться й у реєстри ДФС (податкова). Крім того, відомості про реєстрацію надаються і для реєстрації юридичної особи (ФОП) як платника ЄСВ.

Свідоцтво про реєстрацію за новими правилами не видається. Замість нього формується електронна виписка на порталі Мін'юсту.

Електронний ресурс: http://tax-ua.it-blogs.com.ua/post-770.aspx