Робота нотаріуса в умовах воєнного стану

Нотаріальні дії в умовах воєнного стану здійснюються з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 року № 164 з урахуванням змін та доповнень.

Нотаріальні дії, які вчиняються та їх особливості:

1.​Нотаріальне посвідчення довіреностей, заповітів, засвідчення справжності підписів на документах здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з реквізитами нотаріуса (підстава - Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 209).

2.​Спадкові справи:
-​на час дії воєнного стану перебіг строку для ПРИЙНЯТТЯ спадщини ЗУПИНЯЄТЬСЯ;
-​наразі наявна можливість здійснювати дії, які не потребують використання єдиних та державних реєстрів, які не функціонують (наприклад, відкриття спадкової справи, прийняття заяв, тощо).

3.​Тимчасово не здійснюються нотаріальні дії, які неможливі без функціонування єдиних та державних реєстрів (до відновлення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських організацій), наприклад:
-​не посвідчуються договори відчуження, застави нерухомого майна;
-​не здійснюється видача свідоцтв щодо набуття права власності на нерухоме/рухоме майно, в тому числі свідоцтв про право на спадщину, свідоцтв про право власності на частку у спільному майні подружжя (колишнього подружжя), свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), тощо).

4.У вчиненні нотаріальних дій відмовляється/ зупиняються незавершені нотаріальні дії до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, у разі звернення:

-​громадянина Російської Федерації;
-​юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства Російської Федерації;
-​юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин Російської Федерації, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації.

Це обмеження діє до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюється на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації.

5.​Забороняється вчинення виконавчих написів за кредитними договорами, які не є нотаріально посвідченими.

6.​В умовах воєнного стану державна реєстрація юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі – державна реєстрація) проводиться з урахуванням особливостей визначених постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання державної реєстрації в умовах воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164» від 06 березня 2022 р. № 209.