ВСУ дозволив продавати квартири без згоди співвласників

Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо частка є незначною і не може бути виділена в натурі, а таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї.

На таке положення ст. 365 Цивільного кодексу України вказала Судова палата у цивільних справах  Верховного Суду України в постанові від 2.07.2014 у справі №6-68цс14.

Зауважимо на додаток до вказаних вище підстав, що відповідно до ст. 365 ЦК право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо річ є неподільною, а спільне володіння і користування майном є неможливим.

Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

ВСУ також відзначає, що задовольняючи позов про припинення права власності  відповідачки на частку житлового будинку з виплатою їй вартості цієї частки, суд першої інстанції виходив із того, що таке припинення  (пункт 4 частини першої статті 365 ЦК України) не завдасть істотної шкоди її інтересам, оскільки вона є громадянином іншої держави, в якій проживає й працює, а спірну власність використовує тільки для літнього відпочинку.

Суд апеляційної інстанції, з яким погодився й касаційний суд, вважав такий висновок необґрунтованим з тих підстав, що порушується принцип рівності прав співвласників, а правовий режим спільної часткової власності враховує інтереси всіх її учасників і забороняє обмеження прав одних учасників за рахунок інших.

Такий висновок суду свідчить про неправильне застосування статті 365 ЦК України, оскільки відповідно до цієї норми, зокрема пункту 4 частини першої статті 365 ЦК України, право власності співвласника на частку в спільному майні може бути припинено, але за умови, що така шкода не буде істотною. Саме ця обставина є визначальною при вирішенні  позову про припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників, - сказано в постанові ВСУ.

Окремі юристи відзначають, що таке рішення ВСУ може стати причиною для безлічі позовів від осіб, яким не вдалося умовити своїх близьких на продаж того чи іншого майна.

Інформаційний ресурс: 

http://zib.com.ua/ua/94378-vsu_dozvoliv_prodavati_kvartiri_bez_zgodi_spivvlasnikiv.html