ВСУ зробив висновок щодо визнання договору недійсним

Суд може визнати договір недійсним із підстав, передбачених ч. 1 ст. 225 ЦК України в разі, якщо встановить, що у момент укладення договору позивач був неспроможний розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними.

 

До такого висновку дійшов Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 17 вересня 2014 року, розглянувши справу №6-131 цс 14, предметом якої був спір про визнання договору недійсним із підстав, передбачених ч. 1 ст. 225 ЦК України.

Відповідно до ч.1 ст. 225 ЦК правочин, який дієздатна фізична особа чинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.

Як повідомили „ЗіБ” у ВСУ, при розгляді цієї справи Верховний Суд України зробив правовий висновок, відповідно до якого суд може визнати договір недійсним із підстав, передбачених ч. 1 ст. 225 ЦК України в разі, якщо встановить, що у момент укладення договору позивач був неспроможний розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними. Той факт, що позивач у момент укладення договору виявляв ознаки психічного розладу, які здійснили істотний вплив на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, обмежуючи цю здатність, не є підставою для визнання договору недійсним відповідно до ч. 1 ст. 225 ЦК України.

Інформаційний ресурс:

http://zib.com.ua/ua/101724-oznaki_psihichnogo_rozladu_ne_e_pidstavoyu_dlya_viznannya_do.html