ЯК ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ КУПІВЛЯ-ПРОДАЖ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ЗЕМЛІ З 1 ЛИПНЯ

Уже з 1 липня цього року набере чинності закон, який має на меті запустити обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні.

Міністерство юстиції на своєму Telegram-каналі пояснило, що цьогоріч придбати ділянку зможуть лише українці як фізичні особи і лише до 100 га в одні руки. Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. При цьому ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою від нормативної грошової оцінки.

З січня 2024 року купувати землю зможуть і компанії, але не більш ніж 10 000 га. Банк може отримати землю у власність лише як заставне майно і повинен продати за 2 роки.

Процедура купівлі-продажу сільськогосподарської землі відбуватиметься з такими особливостями.

Перевірка покупця нотаріусом
Покупця будуть перевіряти на предмет можливості придбання ним землі в певних розмірах.

Перевірка проводитиметься з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Якщо за результатами перевірки буде виявлено невідповідність таким вимогам, нотаріус відмовлятиме у посвідченні угоди.

Також набувача або власника земельної ділянки перевірятимуть за суб’єктними ознаками, оскільки визначається перелік осіб, яким за будь-яких умов забороняється набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Форма розрахунків
Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни сільськогосподарських земельних ділянок за цивільно-правовими угодами, провадяться у безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банківській установі.

Джерела походження коштів
Джерела походження коштів для купівлі земельної ділянки повинні бути документально підтверджені.

Після відкриття ринку землі буде заборонено:

продаж землі іноземцям до рішення референдуму;
продавати державні та комунальні землі;
продавати землю, що розташована ближче ніж 50 км до держкордону;
продавати землю росіянам та представникам терористів;
продавати землю компаніям-офшорам.