За допомогою нотаріуса можна стягнути борги за кредитами

На підставі виконавчих написів нотаріусів стягується заборгованість за кредитними договорами та аграрними розписками.

Такі зміни до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів внесено постановою Кабміну від 26 листопада 2014 року №662.

Зокрема, документ доповнено наступними новими розділами стосовно стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин, та стягнення заборгованості за аграрними розписками, та виключено розділ щодо стягнень за чеками.

Відповідно тепер до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих надписів нотаріусів, доповнено:

кредитними договорами, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов’язаннями.

Так, для одержання виконавчого напису в цьому випадку додаються:

  • а) оригінал кредитного договору;

    б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

- нотаріально посвідченими товарними та фінансовими аграрними розписками.

В цьому разі для одержання виконавчого напису подаються:

  • а) оригінал аграрної розписки без відмітки про її виконання;

    б) засвідчена кредитором копія письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання, що була надіслана боржнику;

    в) оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв’язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання.

Окрім того, постановою доповнено розділ пунктом 11 наступною позицією в переліку - іпотечні договори, що передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у разі прострочення платежів за основним зобов’язанням до закінчення строку виконання основного зобов’язання.

Для одержання виконавчого напису щодо вищевказаних договорів подаються:

  • а) оригінал нотаріально посвідченого
     
     іпотечного договору;

    б) оригінал чи належним чином засвідчена копія договору, що встановлює основне зобов’язання;

    в) засвідчена стягувачем копія письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання, що була надіслана боржнику та майновому поручителю (в разі його наявності), з відміткою стягувача про непогашення заборгованості;

    г) оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв’язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов’язання;

    ґ) довідка фінансової установи про ненадходження платежів 

Інформаційний ресурс:

 http://legalans.com/articles/news/5771-za-dopomogoyu-notarusa-mozhna-styagnuti-borgi-za-kreditami.html