Закон 1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» . Яких змін зазнає реєстрація бізнесу.

03 жовтня Верховна Рада України прийняла в цілому славнозвісний та багато ким обговорюваний Закон 1056-1. Пояснювальна записка до проекту Закону містила багато пафосних тверджень в обґрунтування його прийняття. Основною метою було зазначено захист власників нерухомості та корпоративних прав. Законопроект передбачав внесення змін, зокрема до Цивільного та Земельного кодексів, Законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» , «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про нотаріат». Зміни вступають в дію через 10 днів з моменту підписання вищевказаного Закону.

Пропоную розглянути зміни, які стосуються саме сфери реєстрації бізнесу. Ці пункти будуть корисними як для суб’єктів державної реєстрації, так і для суб’єктів господарювання та їх представників.

1.) Впроваджується принцип екстериторіальності для державної реєстрації фізичних осіб-підприємців. Тепер для державної реєстрації ФОП, документи можна подати до будь-якого суб’єкта державної реєстрації в межах України як в електронній так і в паперовій формі. Для юридичних осіб принцип екстериторіальності діятиме лише в разі подання електронної версії документів, для паперової форми лишатиметься формат подачі документів в межах області. Відповідні зміни внесено до профільного Закону про держреєстрацію.

2.) У зв’язку з ліквідацією акредитованих суб’єктів реєстрації (комунальних та державних підприємств) діючими в сфері державної реєстрації залишатимуться державні та приватні нотаріуси, а також державні реєстратори місцевих державних адміністрацій та омс.

3.) Зміни до Єдиного державного реєстру, пов’язані з відчуженням частки у статутному капіталі юридичної особи та у результаті видачі свідоцтва про право на спадщину на частку у статутному капіталі будуть вчинятись виключно нотаріусом, яким вчинено відповідну нотаріальну дію одразу після вчинення такої нотаріальної дії. Цей принцип діятиме відносно всіх організаційно-правових форм юридичних осіб крім акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю.

4.) Нотаріальне засвідчення справжності підпису не поширюватиметься на державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що вносяться на підставі документів, створених на порталі електронних сервісів та підписані з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

5.) В разі якщо документи для проведення реєстраційних дій подаються представником за довіреністю, вона обов’язково повинна буде мати нотаріальне посвідчення.

6.) В Закон «Про нотаріат» внесено положення,згідно якого тексти заяв, на яких нотаріусом засвідчується справжність підпису (зокрема, передбачених Законом «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»: про вступ та вихід з ТОВ) рішень юридичних осіб (протоколи загальних зборів та рішення власника/єдиного учасника ТОВ), актів приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі, актів про передання нерухомого майна до та зі статутних капіталів юридичних осіб, передавальних актів, розподільчих балансів, а також інших документів, визначених законами, тепер викладатимуться на спеціальних бланках нотаріальних документів.

Ось і всі основні зміни, які чекатимуть на юридичних осіб та фоп з вступом в дію Закону 1056-1

Автор новини: Трачук Віолетта Евгеніївна