Заступник Міністра юстиції з питань нотаріату Oльга Oніщук: Mін’юст розпочинає реалізацію плану дій у сфері нотаріату

Заступник Міністра юстиції з питань нотаріату Ольга Оніщук представила план дій Міністерства юстиції на 2019-2022 роки у сфері нотаріату, йдеться на сайті minjust.gov.ua
«Нотаріат – це якісні та кваліфіковані кадри, які здатні сумлінно виконувати функції, делеговані державою. 6600 нотаріусів на всій території України вчиняють нотаріальні дії, надають адміністративні послуги та можуть надавати низку інших державних сервісів. Від наявності та розвитку якісних кадрів залежить успіх розвитку і вдосконалення системи державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнес», – зазначила Ольга Оніщук.

Серед нововведень у системі нотаріату – впровадження Єдиного реєстру нотаріальних дій, електронного нотаріального архіву та інтеграція реєстрів та баз даних з електронною системою нотаріату.

«Ми плануємо скасувати застарілі рудименти нотаріального діловодства та побудувати нотаріальне діловодство на засадах запровадження нових ІТ-технологій, програм для створення, виготовлення, зберігання, відновлення нотаріально посвідчених документів», – заявила заступник Міністра.

Також, за її словами, одним із важливих завдань є забезпечення рівномірного розташування робочих місць нотаріусів по території України, що зведе до мінімуму дефіцит кадрів у деяких регіонах.

Наступна ціль – привести у відповідність до міжнародних стандартів та рекомендацій Міжнародного союзу нотаріату (МСЛН) порядку регламентації та контролю за дотриманням нотаріусами правил професійної етики. При цьому орган професійного самоврядування нотаріусів України вживатиме заходів щодо забезпечення найвищого показника дотримання нотаріусами правил професійної етики. Повноваження з питань унормування правил (кодексу) професійної етики будуть передані органу професійного самоврядування нотаріусів України.

«Цьому органу будуть передані окремі повноваження з контролю за організацією та діяльністю нотаріату. Орган професійного самоврядування нотаріусів як експертне середовище здійснюватиме сертифікацію, перевірку робочого місця нотаріуса, контроль за дотриманням нотаріусами правил професійної етики (кодексу) у повній мірі, контроль за допуском громадян до здійснення нотаріальної діяльності, організовуватиме підвищення кваліфікації нотаріусів, що сприятиме покращенню якості вчинюваних нотаріальних дій та їх безспірності», – пояснила Ольга Оніщук.

Наразі даний план пропонується до обговорення з нотаріальною спільнотою.