Інформація про авто, землю та нерухомість стане відкритою

Народні депутати схвалили зміни до законодавства, які передбачають відкритість інформації про зареєстровані транспортні засоби, нерухоме майно та його обтяження, а також інформації з Земельного кадастру.

Відповідні зміни передбачені законопроектом №2423“Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції”, який сьогодні було прийнято за основу.

Транспорт

Інформація про зареєстровані транспортні засоби та їх власників, що міститься у Єдиному державному реєстрі, держателем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України, є відкритою та загальнодоступною.

Для фізичних та юридичних осіб інформація з Єдиного державного реєстру надається шляхом пошуку за суб'єктом (власником транспортного засобу) в електронній формі через офіційний веб-сайт органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації та обліку транспортних засобів, чи в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення органам Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України. 

За запитом посадових осіб органів державної влади органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, адвокатів, нотаріусів інформація з Реєстру у зв'язку із здійсненням ними повноважень, надається за суб'єктом (власником транспортного засобу) чи за державним номерним знаком в письмовій або електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Єдиного державного реєстру за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Порядок доступу до Єдиного державного реєстру повинен визначити Кабмін.

За заявою власника чи іншого правоволодільця орган реєстрації та обліку транспортних засобів надає інформацію про осіб, які отримали відомості про зареєстрований транспортний засіб, що йому належить.

Нерухомість

Фізичним та юридичним особам інформація з Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень надається:

1) у разі пошуку за об’єктом нерухомого майна – в повному обсязі;

2) у разі пошуку за суб’єктом права – щодо кожного об’єкта нерухомого майна в такому обсязі:

  • тип об'єкта нерухомого майна (житловий будинок, будівля, споруда, квартира, житлове приміщення, нежитлове приміщення, земельна ділянка тощо);
  • площа об'єкта нерухомого майна (загальна та (за наявності) житлова);
  • назва області, району, міста, на території яких розташований об'єкт нерухомого
     
     майна;
  • дата реєстрації прав та їх обтяжень.

Земля

На отримання відомостей Державного земельного кадастру про земельну ділянку мають право:

  • фізичні та юридичні особи;
  • органи державної влади та органи місцевого самоврядування для реалізації своїх повноважень, визначених законом.

Орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, за заявою фізичної особи - суб’єкта права власності або речового права на земельну ділянку зобов'язаний надати йому інформацію про осіб, які отримали доступ до інформації про цього суб’єкта в Державному земельному кадастрі.

Джерело: ЗіБ